16 Haziran 2013 Pazar

Call of Duty 4: Modern Warfare

Uzun bir süre severek oynadığım bir oyun. Sıkıldığım zamanlarda açıp oynarım arada. İsterseniz incelemeye geçelim.
Oyuncuların çoğu Call of Duty serisini bilir. Call of Duty 4: Modern Warfare, serisinin 5. oyunu, serinin kendinden önceki oyunlarının aksine İkinci Dünya Savaşı'nın dışına çıkıp modern çatışmaları konu edinmiştir.Oyunun konsol ve Windows versiyonları Kasım 2007'de, Mac versiyonu 26 Eylül 2008'de, Modern Warfare - Reflex Edition adını taşıyan Wii versiyonu ise 10 Kasım 2009'da piyasaya sürülmüştür.
Oyun konu olarak gayet akıcı bir olaylar zincirinden oluşmuştur. 
Call of Duty 4: Modern Warfare oyunun afişi

Tek Kişilik Oynayış
Olayların kronolojik olarak incelenmesinden önce karakterleri bir tanıyalım isterseniz...
Oyunun tek kişilik modunda 6 farklı karakteri biz kontrol edebiliyoruz. Bunların dışında kontrol edemediğimiz ancak oyunda karşımıza çıkabilecek başka karakterler de var...



Oyunun belki de en önemli karakteri olan Yüzbaşı John Price

Karakterler


1.Çavuş John "Soap" MacTavish - Birleşik Krallık 22. SAS birliğine bağlı İskoç asker. Soap, SAS kariyerine, İkinci Rus İç Savaşının yaşandığı altı günlük küresel savaşın gerçekleşmesinden saatler önce başlamıştır. Başlangıçta çavuş olarak başlayan Soap’un bu durumu SAS açısından sıra dışıdır. Nitekim SAS’a yeni gelen bir üyenin rütbesi ne olursa düşürülerek bir er ya da tam Türkçe karşılığı ile süvari (Trooper) konumuna getirilir. Ancak resmi belgelerde kişinin rütbesi eskiden ne ise halen o şekilde geçmeye devam etmektedir. Rütbe düşürmedeki amaç ekibe yeni gelen kim olursa olsun herkesin eşit olduğu göstermektir. Modern Warfare serisinin son oyununda öldüğünü (düşük bir ihtimal de olsa kendinden geçtiğini) görebiliyoruz. Bunun nedeni Makarov'a yapılacak suikast için Yuri ile birlikte çıktığı kilise kulesindeki bombanın patlamasıyla kuleden yere düşmesi sonucu eski bıçak yarasının açılması ve aşırı kan kaybetmesidir. Uzun ve zorlu bir kaçışın ardından getirildiği güvenli evdeki masanın üzerinde hayatını kaybetmiştir. Son sözleri "Price...Yuri...Price, bilmen gerekiyor.Makarov... Yuri'yi tanıyor." olmuştur. Ne yazık ki cansız bedenini, Rusların binaya hücum başlatması üzerine masada bırakmak durumunda kalıyoruz.
Bu ve bir sonraki oyunda kontrol edebiliyoruz. 3. bölümde ise sadece giriş bölümünde olayları onun gözünden görüyoruz.
"Soap" ın karizmatik bir pozu



2.Yüzbaşı John Price - 22. SAS birliğinin lideri. Call of Duty ve Call of Duty 2 'de yer alan Yüzbaşı Price'ın torunudur. Eskiye dönük bir görevde , teğmen rütbesindeki Price'ı kontrol edebilmekteyiz. Oyunun sonunda yaşayıp yaşamadığı belirsizliğini korusa da, serinin iki oyun sonrası Modern Warfare 2 'de yer aldı ve yaşadığı anlaşıldı.Price genelde modifiye edilmiş M4A1 tüfeği kullanır ve saha operasyonlarında bere giyer. Modern Warfare 2’de –ki ilk oyundan beş sene sonrasını anlatır- Price bir Rus esir kampında mahkum olarak karşımıza çıkar. İlerleyen bölümlerde kurtarılır ve Task Force 141 (Görev Gücü 141) ekibinin komutanı mevkiine getirilir. 
Modern Warfare’deki olaylardan önceki on beş sene boyunca Price, 22’nci SAS Alayı’nda teğmen rütbesi ile görevini sürdürmüştür. Bu sırada Ukrayna’da Çernobil yakınlarında Imran Zakhaev’e düzenlenecek suikast görevinde Yüzbaşı MacMillan’ın emrinde çalışmıştır. Bu görev esnasında Price Zakhaev’i M82 tüfeği ile vurarak öldürdüğüne inansa da, Zakhaev ağır yaralanmış bir kolla kurtulmuştu. İkili daha sonra Zakhaev’in askerleri tarafından kıstırılmış, çıkan çatışmada MacMillian Mi-28 helikopterinin üzerine düşmesi sonucu sakatlanmıştır. Kazadan sonra Price MacMillian’ı kaçış noktasına kadar taşımış, burada uzun bir süre düşmana karşı direndikten sonra merkez tarafından kurtarılmışlardır. Modern Warfare’deki olaylarda Price, Yüzbaşı rütbesine yükseltilmiş ve bir SAS ekibinin lideri konumuna gelmiştir. Bravo Team adını almış olan ekip, Bering boğazından Rusya’ya oradan Azerbaycan’a ve oradan tekrar Rusya’ya uzanan bir görev gerçekleştirmiştir. Bu görev boyunca Price, bu birlikte Gaz, Çavuş “Soap” Mac Tavish, Mac, Arem, Barton, Wallcroft ve Grifen adlı askerlere komutanlık yapmıştır. 
Bu oyunda kontrol edemiyoruz, ancak sonraki 2 oyunda bazı bölümlerde kontrolünü elimize alabiliyoruz.
Yüzbaşı Price


Bazı Bilgiler:

Price’ın “Endgame” bölümünün sonundaki seri numarası 9051210'dır.

Call of Duty 4’te Soap ve Price, Modern Warfare 2’de Roach ve Soap gibi, Price ve Yüzbaşı MacMillan yakın dostlardı ve her seferinde birisi diğerinden rütbece üst olurdu. Hatta One Shot, One Kill bölümünde Mac Millian Price’a “Sana öğrettiklerimi hatırla” demişti.

Oyunda karakterimiz ile ona baktığımızda üzerinde “Captain Price” yazısı çıkıyor. Bu, o zaman kadar ki bütün CoD oyunları içerisinde rütbesi kısaltılmayan tek isimdir. Daha sonrasında Modern Warfare 2’de Soap’ın ismi de kısaltılma olmadan “Captain MacTavish” olarak gözüküyordu ki bu oyunda Price’da aynı uzun ismi halen elinde tutuyordu. Bu ikilinin haricindeki tek istisna Endgame bölümünde General Shepherd’dır.

Kamarov, Soap, Price ve Gaz Blackout bölümünde köprü üzerinde keskin nişancılık yaparken eğer oyuncu bir grup düşmanı yeterince hızlı vurursa Price ona “İyi atış. MacMillan burada olsa seninle gurur duyardı” veya “MacMillan çok etkilenirdi” diyor. Burada bizim kontrol ettiğimiz Soap olduğundan dolayı bir anlamda Soap’ın MacMillan’ı tanıdığını veya hakkında bilgisi olduğunu anlıyoruz.

Rus esir kampı belli ki Price’ın yaşlanmasında epeyce etki etmiş. Roach onu kurtardığında saçında ve sakalında beyaz teller olduğunu fark ediyoruz.

3.Gaz - 22. SAS birliğine bağlı asker.Yüzbaşı Price'ın en sadık yardımcısıdır. Oyuncuya birçok bölümde eşlik etmektedir. Son bölümde tanker patlamasının etkisiyle bilincini kaybeden Gaz'ın, Zakhaev'in yanına gelip silahını ateşlemesiyle ölüdüğünü görüyoruz. Ne yazık ki elimde kendisi ile ilgili fazla bir bilgi yok. Ancak birçok çatışmada yanımızda cesurca savaşmıştır. Bazı dedikodulara göre serinin ikinci oyununda karşımıza çıkan Ghost adlı karakter Gaz'ın hayaleti ya da kendisidir. Bunu destekleyen kanıtlar ise şöyle:
1- Imran Zakhaev aslında görüldüğü gibi Gaz'ın başına değil sırtına ateş ediyor.
2-Ghost ile Gaz'ı seslendiren kişi aynıdır ( Craig Fairbrass).
3-Ghost ile Gaz'ın göz renkleri ve yapıları benzerdir.
"Bravo Five"


4.Yüzbaşı MacMillan - Geçmişe dönük bölümde yer alan İskoç SAS komandosu. 15 yıl kadar önce Teğmen Price(yüzbaşı price)'la birlikte, Imran Zakhaev'e yapılan suikast girişiminde görev aldı.
MacMillan, kamuflajı ile All Ghillied Up bölümünde


5.Imran Zakhaev - Rus Aşırı Milliyetçi Parti'nin lideri ve oyunun başlıca kötü karakteri. Rus sivil savaşından 15 yıl önce, 1996'da sadece bir silah satıcısıydı. O dönemdeki bir satış sırasında tarafımızdan Barrett M82 ile vurulmuş, her ne kadar ölmüş gibi gözükse de sol kolunu kaybetmek suretiyle yaralı olarak kurtulmuştur.

Heykeli



6.Khaled Al-Asad - Orta Doğu'daki darbecilerin lideri ve Imran Zakhaev yandaşı. Oyunun birçok kısmında aranan kötü karakter olan Al-Asad, Orta Doğu'daki nükleer bombanın patlaması sonucu bir süre Azerbaycan'da saklanır. Burada SAS ekiplerince yakalanır ve Captain Price tarafından öldürülür.

Soap'ın günlüğündeki resmi

Price tarafından infazının hemen ardından cansız bedeni


7.Çavuş Paul Jackson - Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu 1. Keşif Güçleri'ne bağlı ABD'li asker. Orta Doğu'da nükleer patlama sonucu düşen helikopterden sağ olarak kurtulmayı başaran Jackson, daha sonra radyasyonun etkisiyle hayatını kaybeder. Kontrol edebildiğimiz karakterlerdendir.

8.Kıdemli Çavuş Griggs - USMC 1. Keşif Güçleri askeri ve Jackson'ın ekibine bağlı destek topçusu. Oyunun sonlarına doğru düzenlenen SAS/USMC ortak operasyonuna katılan Griggs, daha sonra hayatımızı kurtarmaya çalışırken aşırı milliyetçiler tarafından öldürülür.
Vurulduğu an



9.Teğmen Vasquez - USMC 1. Keşif Güçleri'ne bağlı asker ve Jackson'ın bulunduğu ekibin lideri. Orta Doğu'da patlayan bombanın etkisiyle düşen helikopterle birlikte yaşamını yitirmiştir.




10.Victor Zakhaev - Imran Zakhaev'in oğlu. Yasir Al-Fulani, infaza götürülürken ona eşlik eder. Sonraları ise, evine baskın yapan SAS askerlerine (bize) teslim olmamak için intihar etmektedir.

ölümü

Bizi alıkonmuş bir şekilde idam mangasına doğru götürürken

11.Çavuş Kamarov - Yönetime sadık kalan Rus askerlerin lideri. Oyunun bir çok kısmında SAS birlikleriyle ortak operasyonlara katılır. Son bölümde SAS ve USMC askerlerinden oluşan ekibe yardıma gelerek Soap'ın hayatını kurtarır.

Oyunun son bölümünde



12.Nikolai - Aşırı milliyetçilerin arasına sızan Rus muhbir.



13.Yasir Al-Fulani - Orta Doğu'da yer alan ve ismi belirtilmeyen ülkenin eski devlet başkanı. Oyunun açılış sahnesinde, başkente doğru yol alırken kontrol edilebilen Al-Fulani, daha sonra Al-Asad tarafından infaz edilir.



Karakteerleri tanıdığımıza göre artık oyunun konusunu kronolojik bir şekilde inceleybiliriz.

Çavuş John "Soap" MacTavish, Yüzbaşı Price, Gaz ve birkaç SASkomandosunun, Bering Denizi'ndeki Estonya bandıralı bir kargo gemisine sızıp, içeri girmesi ile hikayeye giriş yapılır. Düşman etkisiz hale getirildikten ve kargolardan birinin içerisindeki nükleercihazın varlığı tespit edildikten sonra gemi, düşman MiG'leri tarafından saldırıya uğrar. Bunun üzerine ekibin, Rus aşırı milliyetçi gruplar ile Orta Doğu'daki asiler arasındaki ilişkiye ait kanıtlardan oluşan kargo beyannamesini de yanlarına alarak gemiyi terk etmesiyle bölüm tamamlanır.
Bu sırada, Sovyetler Birliği'ni yeniden kurmanın planlarını yapan aşırı milliyetçi Rus lider Imran Zakhaev, planlarının uluslararası kamuoyunda tepki uyandırmasının önüne geçmek amacıyla, Orta Doğu'da yer alan bir ülkedeki ayrılıkçı lider Khaled Al-Asad tarafından başlatılan askerî darbeye maddî yönden destek olur. Olayları öğrenen ABD ve İngiltere hükûmetleri, olayların önüne geçmek amacıyla her iki bölgede de eş zamanlı operasyonlar başlatır. Orta Doğu'daki ülkenin devlet başkanı Yasir Al-Fulani'nin televizyondan canlı olarak yayınlanan infazının ardından Al-Asad, ülke yönetiminin kontrolünü ele alır. Darbenin ardından SAS birlikleri, Rus milliyetçiler tarafından yakalanmış olan Nikolai kod adlı muhbiri kurtarmak için Kafkas Dağları'nda konuşlandırılır. Çavuş Kamarov öncülüğündeki Rus askeri kuvvetlerinin de desteği ile Nikolai kurtarılır. Devamında ise Nikolai, SAS ekiplerince Hamburg'a kaçırılırken, helikopter Sibirya'da düşürülür ve devreye Amerikan birlikleri girer. AC-130 uçağının ateş desteğiyle takım, güvenli bir şekilde bölgeden çıkarılır.
Al-Asad'ın darbesinden kısa bir süre sonra, Birleşik Devletler Deniz Piyade Kolordusu (USMC)'nun yerel bir limanı kontrol altına almasıyla Orta Doğu ülkesinin işgali başlar. Oyuncuların, USMC 1. Keşif Gücü'ne bağlı Çavuş Paul Jackson'ı kontrol ettiği bölümde; Teğmen Vasquez komutasındaki askeri birlik, ablukaya alınmış şehirde Al-Asad'ı bulmaya çalışır. Propaganda yayını yapmakta olan televizyon kanalının stüdyosuna baskın düzenlense de devrim lideri bulunamaz. Bunun üzerine birlik, etkisiz durumdaki bir M1 Abrams savaş tankını korumak ve anayola çıkışında ona eşlik etmek ile görevlendirilir. Görevin sonlarına doğru Birleşik Devletler Komuta Merkezi'nin talimatı uyarınca, şehrin yakınlarında Rus yapımı nükleer bir cihaz olduğu tespit edilir. Bunun üzerine Vasquez ve birliği, nükleer silahı etkisiz hale getirmek ve operasyonun son aşamasını da geçmek üzere helikopterler ile olay merkezine sevk edilir. Merkezî emir, kuvvetlerin ihtiyatlı bir şekilde bölgeyi terk etmesini gerektirmesine rağmen Vasquez'e bağlı birlik, düşman ateşi altındaki bir time yardım edip ayrılmak üzereyken, bu sefer de uçaksavarla düşürülen bir AH-1 Kobra'nın pilotunu kurtarmak için vakit kaybederler. Ekip, bu kurtarma operasyonunu da başarıyla tamamlayıp bölgeden uzaklaşmaktayken nükleer cihaz infilak eder. Patlama ile birlikte şehrin ise büyük bir kısmı yok olur, yaklaşık 30.000 Amerikan askeri ile bölgede yaşayan sivil halk ölür. Vasquez ve ekibinin bulunduğu helikopter de bombanın etkisiyle yere çakılır. Kazadan yalnızca çavuş Paul Jackson kurtulur fakat daha sonra radyasyon sonucu ölür.
Olayın ardından, Al-Asad'ın Amerikan işgalinden kısa bir süre önce ülkeyi terk ettiği ve Azerbaycan'da saklandığı tespit edilir. Yüzbaşı Price'ın liderliğndeki SAS birliği, daha önce Rusların elinden kurtarılan muhbir Nikolai'nin de yardımı ile Al-Asad'ın bulunduğu eve baskın yaparak Al-Asad'ı ele geçirir. Sorguya çekilen Al-Asad, nükleer bombayı Zakhaev'in tahsis ettiğini açıklamamakta direnir; fakat Al-Asad'ın telefonuna gelen çağrının ardından Yüzbaşı Price bombanın kimden geldiğini anlar ve Al-Asad'ı öldürür. Ardından Price'ın, Ukrayna'nın Pripyat şehrinde Zakhaev'e düzenlenen suikastte görev aldığı, geçmişe dönük bir görev başlar.
Yaklaşık 15 yıl önce, Çernobil reaktör kazası ve Sovyetler Birliği'nin dağılışının ardından oluşan çalkantılı dönemden yararlanan Zakhaev, nükleer silahları ele geçirir ve Sovyet Ordusu'na bağlı askerleri kendi tarafına çekerek aşırı milliyetçi bir parti kurar. 1996'da, Price, SAS'a bağlı İskoçYüzbaşı MacMillan ile birlikte İngiliz Hükümeti tarafından Zakhaev'e suikast yapılması için görevlendirilir. İkili Pripyat'a gizlice sızar ve terk edilmiş bir otelde konumlanarak atış için uygun zamanı bekler. Zakhaev'e Barrett M82 markalı, 50 kalibrelik keskin nişancı tüfeğiyle ateş eden Price; hedefi tam olarak tutturamaz ve mermi, Zakhaev'in sol koluna isabet eder. Suikast girişiminden sağ kurtulan Zakhaev, sol kolunun tamamını kaybeder. Olayın ardından harekete geçen parti yandaşları, keskin nişancıları takibe başlar. Kaçış sırasında MacMillan bacağından yaralanır ve Price onu kaçış noktasına kadar taşır.
Tekrar günümüze dönüldüğünde ise; Yüzbaşı Price komutasındaki SAS komandoları, Al-Asad'ı yakaladıkları kasabaya Rus milliyetçiler tarafından düzenlenen karşı taaruzu, Amerikan Deniz Piyade Kolordusuna bağlı bir helikopterinin yakın hava desteği ile bertaraf etmeyi başarır. Takım, daha önce Orta Doğu'da Jackson ile beraber görev yapmış Başçavuş Griggs komutasındaki bir ekip tarafından kurtarılır. Bundan sonra, Yüzbaşı Price'ın emri altındaki SAS askeri birliği ve USMC'ye bağlı Başçavuş Griggs komutasındaki destek biriminin ortak operasyonu gerçekleşir. Bu birliklere, Rus Ordusu'na bağlı Çavuş Kamarov tarafından yönlendirilen bir birim daha eşlik eder. Ortak birimin görevi, Zakhaev'in oğlu Victor'u canlı olarak yakalamak ve babasının nerede olduğunu öğrenmektir. Fakat operasyon, Zahkaev'in oğlunun intihar etmesiyle sonuçlanır.
Imran Zakhaev bu durum karşısında oldukça sinirlenir ve oğlunun ölümünden Batılı ülkeleri sorumlu tutar. Misilleme yapmak amacıyla nükleer başlık taşıyan ve yaklaşık 40 milyon kişiyi öldürebilecek kapasiteye sahip Topol-m balistik füzelerinin, USMC ile SAS askerlerinden oluşan birlik Rusya'daki tesise geldiği sırada Zakhaev ICBM'lerin Birleşik Devletler'e gönderilme emrini verir. Ortak operasyon güçleri ana giriş kapısından üsse girer. Üç BMP tankını yok ettikten ve düşman askerlerinin çoğunu etkisizleştirdikten sonra kontrol merkezine ulaşırlar. Füzeler hedeflerine ulaşmadan, Atlas Okyanusu üzerinde imha edilir. Zakhaev'in birlikleri karşı hücuma geçerken, dost birlikler askeri cipler ile bölgeden uzaklaşır.
Kaçış esnasında, düşman Mil Mi-24 helikopteri askerlerin geçişi sırasında kullanacakları köprüyü havaya uçurur. SAS ve USMC ekipleri köprüde düşman tarafından sıkıştırılır. Zakhaev'in askerleri olay yerine kısa sürede gelir ve dost kuvvetler ile mücadeleye girişir. Bu esnada Gas Kamarov'dan telefon alır ve Karamov'un askerlerde birlikte yardıma geldiğini öğrenir. Çatışma sürerken, köprü üzerindeki benzin dolu tanker alev alır ve büyük bir patlama yaşanır. Askerlerin çoğu savaşamaz durumdayken Griggs, Soap'u güvenli yere taşımak isterken vurulur. İki askeri eşliğinde olay yerine gelen Zakhaev, Gaz ile kendisine bağlı askerleri öldürür. Zakhaev, tam Soap'ı öldürmek üzere iken, Rus Ordusu'na bağlı bir Mil Mi-28 helikopterin Mil Mi-24'ü yok etmesi dikkatini o yöne doğru çeker. Tam o sırada ağır bir biçimde yaralanmış olan Yüzbaşı Price, tabancasını Soap'a gönderir ve Soap, Zakhaev ve korumalarını öldürür. Kamarov'un içinde olduğu Rus askeri kuvvetleri alana iştirak eder ve Soap Mactavish sağlık ekibi tarafından Mil Mi-28'e taşınır. Bu sırada ilkyardım ekibinden birisinin Yüzbaşı Price'i hayata döndürmeye çalıştığı gözlenirken hikaye sona erer.
Olaylardan sonra gösterilen haberlerde, "Rusya'da nükleer füze denemesi", "Aşırı Milliyetçi Parti'de liderlik mücadelesi", "Bering Boğazı'nda kaybolan bir kargo gemisini arama çalışmalarına kötü hava şartları dikkate alınarak son verildi" ve "Rusya'da yaşanan son çatışmalardaki sır perdesi hala devam etmektedir" gibi başlıklar yer almaktadır.

İşte böyle... Hepinize teşekkür ederim. Şimdi oyundan bazı görüntüler...








Çok oyunculu moddan bir görüntü



3 yorum:

  1. detaylı anlatımın için teşekkürler eline sağlık Artag

    YanıtlaSil
  2. Bir şey değil! Beğendiyseniz ne mutlu bana...

    YanıtlaSil
  3. Windows 10 ile oynanabilir mi?

    YanıtlaSil